Khmer Halal Foodie: Lost in Siem Reap

haizam.net siem reap

Alhamdullilah dapat menghabiskan weekend pertama di tahun 2016 di Siem Reap, Cambodia. Perjalanan kami bermula pada 9 hb  hingga 11 hb Januari 2016.

Pengembaraan kali ini adalah ala-ala educational travel sambil menikmati makanan halal khmer yang tastyEnjoy my blog..

Ni adalah percutian pertama saya travel di tempat bersejarah, sebelum ini saya lebih berminat dengan pantai dan pulau.. Untuk pengembaraan kali ni.. saya dan rakan-rakan telah memilih Siem Reap sebagai destinasi untuk diterokai.

Antara sebab kami memilih untuk melancong ke Siem Reap kerana ingin melihat keunikan senibina Angkor Wat.

Mengapa Siem Reap?

Siem Reap merupakan salah satu bandar utama di Cambodia dengan tarikan utamanya adalah Angkor Wat. Walaupun tidak menyediakan kemudahan seperti bandaraya-bandaraya utama lain di Asia Tenggara, pembangunan bandar ini sebenarnya adalah agak memberangsangkan jika dibandingkan keadaan di sana yang baru sahaja pulih dari pelbagai krisis yang melanda seluruh Cambodia.

david-bank-siem-reap-ankor-wat-the-famous-temple-of-angkor-wat-cambodia

Memandangkan pembangunan yang baru sahaja bermula di sini banyak perkara yang boleh anda pelajari dari cara hidup masyarakat tempatan yang masih lagi kuat diselaputi dengan gaya hidup asal mereka. Dibanjiri oleh pelancong dari serata dunia untuk melihat sendiri kemegahan bangunan-bangunan di Angkor, turut membantu masyarakat di sini membangunkan semula kehidupan mereka melalui pelbagai jenis perniagaan dalam memberikan para tetamu ini layanan yang terbaik.

 

Misteri Angkor Wat

Jauh ke barat laut Kemboja terdapat ibu kota Empayar Khmer purba, kuil yang didedikasikan kepada dewa Vishnu. Angkor Wat dibina oleh Raja Suryavarman II pada pertengahan abad ke 12. Pembinaan Angkor Wat memakan masa selama 30 tahun. Angkor Wat terletak di Komplek Angkor yang juga dipenuhi binaan kuil-kuil yang perbagai bentuk dan ukiran yang cantik, tetapi Angkor Wat merupakan kuil yang paling terkenal di Komplek Angkor tersebut. Ia merupakan bangunan keagamaan yang terbesar di dunia dan juga merupakan satu hasil binaan tunggal yang terbesar di Asia Tenggara. Raja Suryavarman II membina Angkor Wat menurut kepercayaan Hindu yang meletakkan gunung Meru sebagai pusat dunia dan merupakan tempat tinggal dewa-dewi Hindu.

How we built Angkor Wat

Kuil-kuil ini telah mula diketahui oleh orang Eropah sekitar tahun 1860 melalui mubaligh Perancis. Henri Mahout, seorang ahli botani Perancis yang melakukan penyelidikan di sana. Bandar Angkor adalah sebuah bandar yang dihuni oleh lebih dari 1,000,000 orang iaitu bandar yang paling ramai didiami pada abad ke-12 dan sehingga revolusi industri di eropah, dengan sistem pengairan kompleks, jalan raya berturap dan bangunan yang indah; Walau bagaimanapun, dalam masa 200 tahun tamadun Khmer runtuh tanpa alasan yang jelas.

 

Hari Pertama di Siem Reap

Flight kami bertolak dari KLIA 2 pada jam 7.10 terlewat 20 minit dari jadual asal. Pada mulanya saya ingatkan flight ke Siem Reap ni kosong je.. rupanya sampai fully booked! haha.. Perjalanan yang mengambil masa 2 jam dan kami tiba di Lapangan Terbang Siam Reap pada jam 8.10 waktu tempatan. (Untuk pengetahuan semua waktu di Siam Reap adalah lewat 1 jam dari waktu Malaysia).

Airport-Siem-Reap

Setibanya kami di bumi Kemboja, kami telah dijemput oleh pemandu Tuk Tuk kami, En Hazim yang telah kami booking setelah direkomen oleh group facebook BBM. Servis yang diberikan memang terbaik pada harga hanya USD$13 sehari. lebih kurang  RM57 sehari.

DSC06803_resize

Pemandu tuk-tuk kami membawa kami dengan agak perlahan, mungkin pada kelajuan hanya sekitar 50 km/j seolah-olah memberi peluang pada kami untuk menikmati pemandangan kiri dan kanan jalan di Siem Reap. Siem Reap tidak terlalu sibuk. Tidak terlalu banyak kereta di atas jalan. Lampu isyarat juga tidak banyak dan hanya terdapat di persimpangan utama sahaja. Pemandu di sini lebih beretika dan bertimbangrasa dari Malaysia dan seperti telah biasa contohnya membenarkan mereka terus berjalan apabila tiba di simpang tetapi anda perlulah membunyikan hon dahulu.

Tip Di Siem Reap: Pastikan anda telah menempah pemandu anda (Tuk-tuk) terlebih dahulu, kerana amat mudah jika anda mempunyai pemandu yang boleh berbahasa melayu di sini. Disamping itu mereka boleh merekomen anda tempat makan yang halal di Siem reap.

Di Siem Reap, cara pemanduan yang adalah berbeza dengan Malaysia dimana lorong pemanduan mereka di sebelah kanan dan stering kereta di sebelah kiri (sama seperti di USA dan Perancis)

muslim kitchen halal siem reap

Disebabkan kami masih belum lagi sarapan pagi, Jadi misi kami adalah bersarapan pagi cara orang Khmer di Muslim Family Kitchen Restaurant yang dimiliki oleh MAT NOR.

Mee Hun Sup Muslim Kitchen

Terkesima jugak untuk sarapan pagi purata harga adalah $2.50 (rm11) untuk satu jenis makanan dan $1 ke atas untuk minuman…nangis jugak lah tengok harga!! (plilihan untuk sarapan pagi tidak berapa banyak, antaranya nasi goreng dan saya telah mencuba mee hoon sup daging mereka yang amat sedap. (Untuk pengetahuan semua daging lembu disini bukan menggunakan daging import tetapi daging yang disembelih sendiri di sana).

Muslim Family Kitchen Restaurant

Bukan senang untuk mencari makanan halal di sini kerana kebanyakan penduduk di sini adalah bukan Muslim. Bukan tidak ada, tapi susah untuk cari. Di Siem Reap, rata-rata kedai adalah kedai Khmer yang menyajikan makanan berasaskan daging pork , western, dan sebagainya. Kalau ada ayam pun, tetap ada jual makanan yang tidak halal bersama. Jadi sebenarnya semua restoran-restoren ni terletak di dalam kawasan perkampungan islam Cambodia. Jadi anda boleh lah pilih restoren yang mana untuk anda try…

Cambodia_Siem_Reap_night market

Kami telah memilih untuk tinggal di Hotel Soria Moria, kerana review di Tripadvisor agak baik. Walaupun ianya terletak sedikit ke belakang dari Pub Street, Night Market, dan Old Market yang mana tempat-tempat tersebut adalah kawasan tumpuan pelancong. Jika berjalan dari situ, ianya hanya mengambil masa lebih kurang 10 -15 minit bergantung dengan speed anda lah. Untuk hotel ni je semalam untuk bilik standard adalah RM230 termasuk tax. (Harga dah macam hotel 4 bintang di Bangkok). Jadi untuk 2 bilik selama 3hari 2 malam kami telah mebayar hampir RM1k.

soria moria siem reap

Selepas merehatkan badan kami hanya membuat aktiviti yang agak santai di hari pertama disana. Perancangan kami pada mulanya nak ke banyak tempat, tetapi disebabkan masa yang agak terhad dan kos entrance fee yang agak mahal kami terpaksa membatalkan niat kami.. 🙂

hard-rock-cafe-angkor

Tepat jam 3 petang kami terus menuju ke adalah HARD ROCK Siem Reap yang terletak di tengah-tengah bandar.  Saya telah menghabiskan hampir $100 (RM440) untuk beli baju dan assesori di sana.

DSC06794_resize

Selepas pusing-pusing di sekitar bandar Siem Reap, kami terus menikmati lunch kami Restoren WAU yang terletak bersebelahan restoren yang kami breakfast tadi. Di sini makanan nya agak murah(sebenarnya masih mahal) iaitu $2.50 (RM11) untuk sepinggan nasi goreng daging. Saya telah mencuba Nasi Lok Lak yang telah direkomen oleh owner restoren tersebut.

Nasi Lok Lak

Malam pertama di Siem Reap, kami mengambil keputusan untuk kembali ke Muslim Family Kitchen Restaurant menikmati makanan Daging Naik Bukit yang famous di sini di sini. Walaupun agak mahal tetapi pada harga USD 7 anda boleh share seramai 4 orang. Rasanya memang amat marvelous dan delisiossss.. HuLu..

daging naik bukit

 

Selepas makan yang terbaik… kami terus ke Night Market dan Pub Street untuk menghabiskan masa di malam hari sambil mencari sedikit buah tangan.

Night Market Pub Street

 

Jika anda berani boleh lah mencuba ular, lipas, ulat dan juga belalang goreng yang banyak terdapat di kawasan Night Market ni.

ulatan

Disebabkan pada besok pagi nya kami telah merancang untuk melihat sunset di Angkor Wat pada jam 5 pagi, jadi kami terpaksa pulang awal untuk berehat..

 

Hari Kedua……

Jam 400 pagi kami dengan semangatnya telah bangun dan bersiap semata-mata untuk melihat sunrise di Angkor Wat. Pak Kasim iaitu driver tuk-tuk kami pada hari kedua telah siap menunggu dihadapan hotel kami sejak jam 5 pagi lagi.

pagi

Tidak sabar rasanya untuk melihat antara misteri dan keindahan warisan dunia yang tersohor ini di waktu pagi. Perjalanan dari hotel kami ke Angkor Wat hanya mengambil masa sekitar 30-40 minit perjalanan.

angkor

Di sepanjang perjalanan,  dengan menaiki tuk-tuk, ditambah pula dengan kedinginan pagi yang amat sejuk di Siem Reap,saya terasa badan seperti disimbahi salji sekejap.
angkor ticket counter
 
Lebih kurang jam 6 pagi kami telah sampai ke pintu masuk utama Komplek Angkor Wat yang mana semua pengunjung dikehendaki turun untuk membeli pass untuk memasuki komplek ini. Untuk pengetahuan semua, ada 3 jenis pass yang ditawarkan kepada pengunjung iaitu pass sehari pada harga USD 20, USD40 utk 3 hari dan USD60 untuk lawatan 7 hari. Kami hanya beli untuk pass lawatan sehari, sebab kami akan meneroka dari pagi hingga lah ke petang.
morning at angkor
Selesai membeli tiket kami menaiki tuk-tuk semula ke destinasi pertama kami iaitu Angkor wat. Terlampau ramai pelancong di pagi hari hanya untuk melihat dan menyaksikan keindahan Angkor wat semasa sunrise.
people
Selepas hampa kerana matahari pada hari ini dilitupi awan, kami pulang ke hotel untuk bersarapan pagi sebelum berehat sebentar untuk kembali semula ke Komplek Angkor Wat untuk menjelajah dan menyaksikan kecanggihan teknologi zaman dahulu.
sunrise
Jam 11 pagi Pak Kasim pemandu Tuk-Tuk kami telah bersedia menjemput kami di Hotel. Kami telah kembali ke Komplek Angkor Wat untuk meneroka ke seluruh bangunan-bangunan bersejarah ini.  Antara yang tempat harus dikunjungi, iaitu Angkor Wat itu sendiri, Angkor Thom (Bayon), Ta Prohm, Banteay Srei dan Elephant Terrace.
angkorwat
Tempat pertama kami jelajahi di Komplek Angkor ini adalah Angkor Wat. Disini anda tidak boleh terlepas untuk melawatinya jika ke Siem Reap.
DSC06896_resize
Selepas satu jam kami mengambil gambar di luar dan dalam Angkor Wat , kami terus kan perjalanan untuk ke kuil seterusnya iaitu Bayon.
DSC06914_resize
Angkor Wat Quick history lesson: Ianya mula dibina pada tahun 802 masihi dan mengambil masa selama 30 tahun untuk siap sepenuhnya. Dengan menggunakan tenaga kerja seramai 50,000 orang buruh dan juga 5,000 orang artis/pelukis untuk membina Komplek Kuil terbesar yang pernah dibina di dalam kawsan 500 ekar.
Pak Kasim kami telah siap menunggu kami di luar Komplek Angkor. Perjalanan untuk ke Bayon mengambil masa sekitar 10 minit dari Angkor Wat.
bayon

Kuil Bayon ini juga dikenali sebagai Kuil 200 Muka Sami Lokesvara. Setiap permukaan kuil ini diukir dengan muka sami ini. Kuil Bayon adalah antara kuil yang terkecil disini, jadi kami mengambil masa hanya 30 minit untuk mengambil gambar di sini.

DSC06952_resize

Di dalam perjalanan menuju ke kuil Ta Prohm kami sempat singgah ke Elephant Terrace. Disini adalah tempat Raja Angkor pada waktu itu, Jayavarman VII, melihat gajah-gajah yang telah berjaya balik dari peperangan.

elephane

 

Seterusnya kami terus menuju ke Kuil Ta Prohm yang terletak agak jauh iaitu dalam 15 minit perjalanan menaiki Tuk Tuk.yang terletak jauh kedalam hutan di Komplek Angkor.

 

ta-prohm

Kuil Ta Prohm merupakan Kuil kedua terbesar selepas Angkor Wat. Ia juga popular dengan dikenali sebagai Kuil Tomb Raider. Ini kerana Kuil Ta Prohm ni pernah dijadikan sebagai set pengambaraan untuk filem Tomb Raider pertama (2001).

DSC06992_resize

Pengalaman meneroka ke kuil ini disertai dengan jari yang tak henti-henti menekan butang shutter kerana setiap sudut memang menarik. Adalah menjadi kerugian besar jika anda tidak membawa kamera apabila berkunjung ke Kuil Ta Prohm. Antara yang uniknya Kuil Ini adalah banyak pokok-pokok berlingkaran di atas bangunan kuil ini. Jadi boleh dikatakan Ta Prohm tempat yang photogenic untuk dilawati!
DSC06988_resize
Cuaca disini agak humid dan panas pada tengah hari. Jadi saya sarankan agar korang bawalah beberapa botol air to keep you hydrated.
DSC06982_resize
Haha… Finally, habis jugak cerita berkenaan dengan temple-temple utama yang perlu korang lawat semasa di Siem Reap. Harap boleh la juga bagi sedikit gambaran berkenaan dengan tempat-tempat ni untuk anda lawati pada masa hadapan.
Selepas penat meneroka sekitar 4 jam disana, pada jam 3 petang, Pak Kasim terus membawa kami untuk menikmati makan tengah hari di Muslim Family Restaurant (Haji Musa’s Restaurant).
Muslim Family Restaurant (Haji Musa's Restaurant)
Restoren ini terletak bersebelahan dengan Masjid Siem Reap (AN-NIKMAH Mosque). Pada kami restoren ini agak mahal dari restoren yang kami pergi sebelum ini. Pada dasarnya kami tidak berapa rekomen untuk makan disini disebabkan makanan dia biasa-biasa sahaja dan mahal sedikit.
Selepas makan kami telah balik ke hotel untuk merefresh untuk aktiviti terakhir kami pada waktu malam.
DSC06996_resize
Tepat jam 730 malam kami terus menuju ke destinasi makan kami yang terakhir. Kali ini kami mencuba makanan street food yang terbaik di Siem Reap. Saya amat-amat merekomen makanan di sini. Walaupun perjalanan untuk ke sini agak jauh iaitu lebih kurang 30 minit perjalanan dari hotel kami dan terletak di luar kawasan Bandar Siem Reap. Kawasan night market semua tu baru Jalan 9 dan Jalan 10. So, boleh bayangkanlah jauh dia macam manakan. Memang kene naik tuk tuk nak sampai sini untuk ke gerai 62 yang terletak di jalan 60.
jalan 60
daging bakar steamboat
Warung ni bukak waktu malam je. Terletak dalam kawasan pasar malam setiap hari kat sini. Memang ramai orang. Kira makan bawah khemah jelah malam ni. Kami malam ni jadi seperti penduduk tempatan, dan mereka di sini agak pelik kerana diorng berkelah dan melepak di tepi parit atau tali air.
daging bakar 2

Apa yang special disini? Tentunya daging bakar sambil makan cicah dengan special air asam+serai+kacang dorang. Anda boleh jugak mengorder nasi putih jika anda lapar. Kami juga dapat merasa steamboat ala Khmer. Di dalam nye terdapat sayur campur, daging+otak+hati+limpa+Paru.. haha.. anda mesti try.. 🙂  Ni yang kami order semua. Rasanya? Memang sedappp! Tak perlu order nasik pun takpe, anda boleh meratah daging bakar tu bersama steamboat sambil cicah air asam diorang.  Rasa air asam dia memang tak penah saya makan sebelum ni. Mesti trylah +++

Daging bakar tu ada dua jenis. Satu pinggan besar USD5 yang boleh makan dalam 3-4 orang. Dan pinggan kecik berharga USD3. Steamboat dia juga berharga USD5 semangkuk besar.

Siem-Reap-art-center-bridge-1

Selepas kekenyangan dengan kesedapan hidangan khmer ini, kami terus kembali ke Night Market dan Art Center di Siem Reap untuk membeli sedikit cenderamata untuk kekawan dan famili.
Siem Reap Art Center
Last Day di Siem Reap
Kami bangun seawal 6 pagi untuk bersiap pulang ke Airport Siem Reap kerana hanya satu penerbangan pagi pada hari itu. Akhirnya kami selamat tiba di KLIA 2 pada jam 11 pagi.

Meneroka Lombok dan Gili Trawangan

Lombok Here We Come…

Lombok 2015

Ini adalah percutian saya yang ke-3 untuk tahun ini selepas Krabi dan Hat Yai. Untuk pengetahuan semua, kami telah booking tiket Airasia pada bulan April 2015 dan tiket kami hanyalah RM80 seorang (return). Perjalanan kami bermula pada 20 hb  hingga 22 hb October 2015.

Bandara-Internasional-Lombok-BIL

Pulau Lombok memang terkenal dengan keindahan alamnya yang eksotik dan mempesonakan dan juga perwatakan penduduknya yang sopan santun dan berbudi bahasa. Di sini juga terkenal dengan gelaran Pulau Seribu Masjid di mana majoriti penduduk di Lombok adalah beragama Islam.

Pulau yang berlandaskan perekonomian pertanian dan pelancongan ini juga terkenal dengan penternakan mutiara di sekitar pantai kerana mutu airnya yang bersih dan berkualiti.

Tip: Promosi Airasia yang terbaik adalah pada bulan April setiap tahun (RM0)

Kami tiba di Bandaraya Lombok pada jam 1140pagi setelah mengharungi perjalanan selama 3jam 10 minit dari KLIA 2. Setelah touch down dan selesai segala urusan di imigration, saya dan rakan-rakan terus ke luar untuk mencari pemandu untuk ke Pelabuhan Bangsal. Saya tidak membooking supir sebenarnya setelah mendapat tahu harga yang ditawarkan di airport adalah lebih berbaloi. Pada mulanya kami di tawarkan dengan harga 700k untuk transport dan tiket bot ke Gili Trawangan. Kami berjaya nego dan hanya membayar sebanyak 500k.

Tip di Airport: Untuk mendapatkan transport yang murah, anda jangan booking melalui agent disana, terus keluar dari pintu Arrival airport, anda akan berjumpa dengan ramai supir yang sedia menghantar ke mana sahaja pada harga murah. ( Tidak lebih daripada 300k untuk ke Pelabuhan Bangsal dan 200k untuk ke Sengigi). Bagi bot pula boleh terus beli di Pelabuhan Bangsal pada harga tetap 85k untuk Shared Speedboat yang mengambil masa 15 minit untuk ke Gili Trawangan.

DSC06709

Terdapat 3 jenis bot untuk ke Gili Trawangan.

  1. Private SpeedBoat 400k – 10minit
  2. Shared SpeedBoat 78k – 15 minit
  3. Bot Penambang/Pub;ic Boat 18k – 40 minit (Saya amat tidak merekomen kerana kondisi bot yang uzur dan bot kecil yang membawa sehingga 40 orang.
DSC06703
Public Boat ke Gili Trawangan

Perjalanan dari airport ke Senggigi mengambil masa satu jam setengah, dan untuk ke Pelabuhan Bangsal akan mengambil masa 2 jam. Keadaan jalan di sengigi lebih kurang sama seperti di Cameron Highland.  Jika anda ke Lombok, pelancong boleh menginap di hotel di Pantai Sengigi ataupon terus ke Gili Trawangan.

Di dalam perjalanan ke Pelabuhan Bangsal, kami dibawa untuk makan tengah hari dengan makanan yng famous di Lombok iaitu ayam taliwang (45k satu set). Ianya adalah Ayam bakar dan terdapat perencahnya tersendiri yang agak pedas dan selalunya dihidangkan dengan Kangkung goreng. Menurut pemilik restoren, ayam tersebut disembelih ketika umurnya sekitar 4-5 bulan.

2015-10-20 12.20.01

Setibanya di Pelabuhan Bangsal kami telah diberi tiket boat dan bot akan bertolak sejam sekali.

Jadual Boat ke Gili
Jadual waktu perjalanan Boat ke Gili

Setibanya kami di Gili Trawangan, kami terus ke hotel kami yang terletak hanya 5 minit dari jeti. Kami telah memilih Hotel Pesona Resort kerana promosi yang menarik semasa booking di Agoda Hanya RM200 semlm berbanding harga di Booking.com di dalam RM300/semlm.

Pesona Resort Gili Trawangan
Pesona Resort Gili Trawangan

Selepas check in saya dan rakan-rakan memulakan aktiviti meneroka Gili T. Walaupun bukan peak season, Mat Salleh hampir memenuhi setiap ceruk jalan di sini.

20150602_064401

Kami tidak dapat membuat aktiviti snorkeling kerana masa yang amat terhad.

cidomo-gili-trawangan

Basikal dan juga Cidomo(sejenis Kereta Kuda) adalah pengangkutan utama disini. Pengangkutan ber’enjin’ adalah tidak dibenarkan disekitar pulau.

Malamnya kami telah makan di kawasan pasar malam yang terletak di tengah2 Gili T. Harga yang dikenakan amatlah berbaloi. Anda boleh dapatkan ayam teliwang pada hanya 35k seekor. Di samping itu kami juga mengambil ikan bakar (seekor pada harga 100k) dan cumi-cumi(sotong didalam bahasa indon) dan juga udang (lebih kurang 50k seekor). Terjapat juga perbagai makanan lain antaranya nasi campur, sate dan juga roti canai.

2015-10-20 20.11.07

Selepas semalam di Gili T, tibalah masa kami meneroka Pantai Sengigi. Tiket bot boleh dibeli di kaunter semasa di Gili T pada harga 85k seorang. Bot kami bertolak pada jam 11.30 pagi dan tiba pada jam 12 di Pelabuhan Bangsal. Semasa kami turun dari bot, kami disapa oleh beberapa orang ulat/agen kereta.

Bye bye Gili T
Bye bye Gili T

Untuk pengetahuan semua, tambang ke Sengigi dari Pelabuhan bangsal hanyalah 100k dan jika anda booking melalui agen mungkin boleh mencecah 250k satu kereta. Untuk mendapat harga 100k anda hanya perlu terus ke kereta-kereta yang terletak berdekatan dengan jeti dan terus tawarkan harga 100k kepada mereka.

Kami terus ke Hotel Puri Sengigi yang telah kami booking melaui Agoda pada harga RM80/smlm. Harga hostel di Sengigi bermula hanya RM40 semalam sehinggalah resort mewah yang berharga RM1000++.

Hotel Puri Sengigi
Hotel Puri Sengigi

Hari kedua kami di sengigi, kami menggunakan khidmat pemandu pelancong. Kami memilih untuk meneroka kawasan sekitar Senggigi sehingga ke Bangsal iaitu kawasan jeti untuk ke Gili Trawangan dengan menggunakan motosikal. Harga sewa motosikal untuk sehari Cuma RM18 bersamaan dengan 50-60k. Jika anda ingin menyewa motosikal jangan lupa untuk meminta helmet kepada pemilik berkenaan.

Jadi kami memula kan aktiviti mencari makanan yang sedap di sekitar Sengigi, kami terus ke daerah Mataram untuk mencari Nasi Goreng Setan pada mulanya, tetapi moto kami pancit di tengah jalan dan terpaksa melupakannya dan hanya singgah di restoren Ayam Teliwang untuk makan tengah hari.

Tayar ditampal oleh Abam Lombok
Tayar ditampal oleh Abam Lombok

Selepas makan, kami meneroka sepanjang jalan ke Bangsal kawasan jalan berbukit bukau menghijau dan kelihatan teluk di Malimbu I dan Malimbu II. Di sebelah kanan kelihatan pepohon menghijau manakala di sebelah kiri biru air lautnya sepanjang perjalanan ke Bangsal. Sepanjang jalan juga kelihatan penduduk-penduduk tempatan melakukan aktiviti perniagaan makanan dan minuman. Cuaca yang agak panas pada sebelah siangnya menyebabkan tekak terasa haus dan kelaparan. Kami singgah di salah satu kedai untuk menikmati ikan bakar dan air kelapa. Suasana di makan di tepi pantai dengan melihat mereka menyiang ikan adalah satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Gerai menjual iakn bakar di sekitar Sengigi
Gerai menjual ikan bakar di sekitar Sengigi

Selepas makan petang, kami pusing-pusing di sekitar Sengigi dan pada petangnya kami terus terjun ke dalam laut sambil melihat sunset. Pantai di sini agak kurang sesuai untuk aktiviti berenang kerana ianya terus dalam dan ombak yang kuat.

Sunset di PAntai Sengigi
Sunset di Pantai Sengigi
Ombak yang Ganas
Ombak yang Ganas

Penat dengan aktiviti pada sebelah siangnya, saya bersama rakan sempat mencuba makanan laut dan Bebek(Itik) di Senggigi sebelum pulang keesokan hari. Kami makan di satu warung yang agak famous di Sengigi iaitu Cak Poer Sengigi. Untuk kesini anda boleh bertanya dengan penduduk disini lokasi resoren ini.

Cak Poer Sengigi
Cak Poer Sengigi
Bebek Berapi
Bebek Berapi

Kami juga singgah untuk merasa murtabak di lombok pada harga 20k sekeping di 2015-10-21 21.01.27

Selepas pulang kami terus booking supir untuk ke airport melalui hotel pada harga 200k untuk kami pulang pada hari besoknya.

Di Senggigi juga anda boleh membeli cenderahati khas Lombok. Lombok yang terkenal dengan ukiran kayu seperti pasu, lampu dinding, kotak perhiasan, bingkai lukisan, mangkuk, dan macam-macam lagi. Harganya juga murah dan kebanyakan barangan kraf tangan buatan Lombok dibawa ke Bali.

Jadi  kepada pelancong yang mahu mencari satu destinasi menarik untuk merehatkan minda dan tempat paling sesuai mencari ketenangan. Lombok adalah tempatnya dan lupakan tentang niat anda untuk membeli-belah, kerana setiba sahaja di sana anda pasti lupakan akan itu semua.

Kami pasti ke sana semula untuk meneroka lebih jauh dan lebih lama lagi di Pulau Lombok. :)[st_icon name=’fighter-jet’ size=’icon-1′ color=” type=’normal’ background=” border_color=” align=’ss-none’ icon_spin=’no’]

Menjejaki Hat yai dan Koh Lipe

Kali ini saya kembali ke Thailand untuk misi makan-makan. Short trip saya bersama rakan-rakan adalah ke Hat Yai dan Koh Lipe.

Kami telah menempah tiket AirAsia pada bulan Julai 2015 pada harga RM230 seorang. Kami tiba di Hat Yai International Airport tepat jam 12 tengah hari yang mengambil masa hanya 1 jam 15 minit dari KLIA 2.

Untuk ke hotel kami yang terletak di Hat yai town, kami telah mengambil airport taxi yang berharga 300baht. Antenatif lain boleh menggunakan perkhidmatan tuk tuk ataupun Songthaw tetapi kenalah berjalan keluar dari airport. Perjalanan ke Hotel mengambil masa hanya 20 minit. Kami telah memilih Hatyai Greenview Hotel melalui Agoda pada harga 1200baht semalam. Hotel kami terletak lebih kurang 15 minit berjalan kaki ke Lee Garden.

Setibanya di hotel kami tidak membuang masa untuk ke Floating Market atau pun dikenali sebagai Khong Hae Floating Market untuk mencari makanan di kawasan tersebut.

Walaupun hujan turun setiap pagi dan malam, tetapi kami masih boleh merasai menikmati makanan halal di sini.

 

Malamnya kami ke satu gerai di hadapan Lee Garden untuk mencuba Nasi Lemak Ayam yang famous bagi pelancong Malaysia. Harganya juga amat berpatutan dan sedap. Terdapat banyak makanan yang lazat dan sedap di sekitar sini untuk dicuba.

DSC06569

Sebelum itu kami telah kami berjaya membeli tiket untuk ke Koh Lipe di travel agensi yang terletak di kawasan Lee Garden pada harga 1100 baht seorang (return). Hat Yai – Pak Bara (by Private Charter Van) – Koh Lipe (by ferry)

Perjalanan ke Pak Bara mengambil masa hampir 2 jam. Pemandangan dan persekitaran di sepanjang perjalanan ke jeti tidak banyak bezanya dengan pemandangan di Malaysia.

Setibanya kami di Pak Bara kami diturunkan di kedai Andang Sea Tour dan diberikan tiket feri, sementara menunggu boat yang akan berlepas jam 11.30 pagi, kami sempat bersarapan pagi di salah sebuah restoren muslim disana.

Sebelum masuk ke pintu jeti anda dikehendaki membayar sebanyak 20baht sebagai caj masuk.

Feri kami bertolak tepat jam 12 tengah hari. Kami tiba pada lebih kurang jam 2 petang di Koh Lipe. Untuk pengetahuan semua, tiada kemudahan jeti di koh Lipe, jadi kami mendarat di sea platform di sana. Dari sana kami ke pantai Koh Lipe dengan menaiki sampan dan dikenakan caj sebanyak 50baht seorang.

Middle Sea Boat Platform to Lipe Island

Tip: Jika anda senang mendapat mabuk laut, anda boleh duduk di deck di bahagian atas feri tersebut ataupun dengan menaiki speedboat ke Koh Lipe.

Kami tiba di chalet kami lebih kurang pukul 3 petang dan disebabkan ini hanya short travel dan besok pagi nya kami akan pulang ke Hat Yai, kami hanya berjalan-jalan disekitar pulau dan snorkeling hanya di tepi Sunrise Beach.

DSC06619

Semasa di Koh Lipe kami telah minum petang di sebuah gerai halal yang menghidangkan sosej bakar dengan sos yang sedap. Pada bulan september dan october adalah Low Season di Koh Lipe. Jadi tidak ramai pelancong semasa kami tiba.

2015-09-27 08.01.52

Selepai selesai snorkeling, kami pulang ke chalet sebelum menikmati hidangan malam di Bung Roon Restoren yang terletak di Pataya Beach. Harga makanan disini agak mahal kerana restoren Halal agak limited di Koh Lipe.

Pada keesokan paginya kami bersiap untuk pulang dengan bot yang akan bertolak ke Pak bara pada jam 9.30 pagi.

Kami tiba di jeti pada jam 11.30 dan terus menaiki Van yang telah menunggu untuk ke Hat Yai. Setibanya kami di hotel, kami berehat sebentar di hotel sebelum kami membuat keputusan untuk melihat pemandangan Hat Yai dari Hat Yai Municipal Park yang terletak diatas sebuah bukit. Kami singgah sebentar di Hamid Restoren yang terletak di kawasan Lee Garden untuk menikmati makan tengah hari (walaupun jam telah menunjukkan pukul 3.30 petang). Selepas berbincang dengan driver Tuk Tuk, kami mendapat harga yang agak ok iaitu 450baht untuk ke Hat Yai Municipal Park dan juga selepas itu kami terus ke Night Market untuk membeli belah sedikit buah tangan.

Misi Krabi dan Koh Phi Phi (Part 2)

Setelah tiba di jeti kami terus kan perjalanan menaiki van dengan kos seorang 150Baht dan mereka hantar kami terus di depan hotel di kawasan Ao Nang.

Shuttle-bus-tickets

Hotel kami terletak di Krabi Tipa Resort dengan semalam pada harga RM240. Pada hari ini, kami lebih santai kerana masih penat semasa di koh phi phi.

Krabi Tipa Resort

Pada malamnya kami mula mencari tempat makan halal. Untuk pengetahuan semua makanan halal amat mudah dicari. Ada beberapa restoren halal disana, tetapi harganya agak mahal sedikit. Pada malam pertama kami makan di restoren dengan kos 500baht untuk 3 orang.

restoren halal ao nang

Pada keesokan hari pula kami mengambil elephant tour pada harga 450baht seorang setelah mendapat offer daripada tour agency yang berada di sekitar Ao Nang.

tour_krabi_elephant_trek

Elephant Tour

Setelah penat berjalan kaki,  kami mengambil keputusan untuk menyewa motosikal pada harga 250baht sehari untuk memudahkan kami meneroka sekitar Ao Nang.

Petang pula kami membuat keputusan untuk ke Railay Beach dengan menaiki Long Tail Boat.

Railay Beach

Untuk kesana anda boleh membeli tiket di kaunter di tepi pantai di Ao Nang pada harga 120Baht return. Untuk pengetahuan semua, pantai ini tidak lah secantik pantai di Koh Phi Phi, tetapi lebih sesuai untuk mandi manda.

Thailand_Krabi_Ao_Nang_longtail boat ticket price

Untuk pengetahuan semua, gerai halal banyak terdapat di kawasan berhampiran Krabi Resort. Kebanyakan gerai akan buka pada pukul 1pm dan tutup pada jam 9pm.

gerai halal ao nang

Makanan yang dijual sememangnya sedap dan murah dan selalunya penuh kerana tempat duduk yang limited.

Pada malamnya, sebelum kami pulang pada keesokan harinya, kami mencari kedai massage di sekitar Ao Nang kerana tertarik dengan harganya hanya 300baht untuk 2 jam.

Keesokan pagi kami bersiap untuk ke airport untuk pulang dengan menaiki taxi pada harga 450baht setelah menikmati permandangan dan makanan di Krabi.

Tip: Jika anda sampai pada hari Jumaat, boleh lah ke Krabi Town untuk ke pasar malam yang dibuka hanya pada hari Jumaat. Di sana terdapat perbagai barangan dan makanan halal yang sedap dan murah.

Misi Krabi dan Koh Phi Phi (Part 1)

Kami telah merancang ke Krabi pada bulan October 2014 lagi. Percutian ini adalah untuk melepaskan geram setelah dipanggang semasa VIVA. Jadi semuanya kami telah atur dengan sempurna supaya semuanya lancar.

[st_gmap latitude=”7.738947″ longitute=”98.770869″ zoom=”15″ height=”250″ width=”400″ maptype=”HYBRID”]

Kami tiba di Krabi Airport pada 2 Februari 2015. Salah seorang travel partner saya telah tiba awal sehari. Jadi kami terus ke hotelnya yang terletak di Krabi Town dengan menggunakan perkhidmatan taxi di airport. (350Baht sehala)

Untuk ke Koh Phi Phi (Phi Phi Islands (Thai: หมู่เกาะพีพี, Thai pronunciation: [pʰīː pʰīː]) kami telah membuat tempahan bot ke Koh Phi Phi daripada http://www.tripstorekrabi.com/ . Kos untuk seorang adalah sebanyak 450 baht. (percuma pickup dari hotel atau airport)  Owner company ini bernama Stef dan perkhidmatan yang diberikan adalah terbaik. (Tip: Jika anda mempunyai masa yang lebih, anda boleh mendapatkan tiket di pier(jeti) untuk ke Koh Phi Phi pada hanya 250bath sahaja)

Phi Phi Island

 

Dan untuk bot pulang anda jangan beli di jeti kerana tiketnya mahal dan jangan percaya dengan agen yang jual disana, anda boleh mendapatkan tiket semasa di Koh Phi Phi pada harga hanya dalam lingkungan 150baht di pulau.

Koh Phi Phi

Setibanya di jeti Phi Phi, kami terus ke hotel kami iaitu Phi Phi Beach Front Resort yang terletak di Loh Dalum Bay dengan hanya berjalan kaki.

Phi Phi Beach Front Resort

Untuk pengetahuan semua, Koh Phi Phi adalah kecil dan berkeluasan  9.73 km2 dan hanya mengambil 10 minit untuk melintasi dari jeti Ton Sai Pier ke pantai di bahagian sebelah. (Loh Dalum Bay).

Phi Phi Beach Front Resort
Phi Phi Beach Front Resort

Pantai Loh Dalum Bay
(Pantai Loh Dalum Bay)

Kami kemudianya terus mengikuti tour yang telah di booking awal di Ibex Climbing and Tours. Kami telah membayar sebanyak 450baht seorang untuk FANTASTIC 3 IN 1 TOUR yang bermula pada 2 petang dan berakhir pada jam 8 malam.

Snorkeling Trip
-Hanya kami bertiga dari asia, yg lain mat salleh-

Jika berminat boleh check dan booking di sini: http://www.ibexclimbingandtours.com/tours.html

Ibex_Map

Pada malamnya kami ke sekitar pulau untuk mencari makanan. Untuk pengetahuan semua, makanan halal agak limited dan hanya terdapat beberapa kedai makan halal di sekitar Phi Phi Island Hospital dan semua kedai makan halal akan tutup pada jam 7.30 malam.

Phi Phi Hospital

Disebabkan kami pergi pada bulan Febuari yang mana adalah peak season, maka hampir 90% pelancong adalah daripada Europe dan sehingga tengah malam di pulau dihidangkan dengan beach party di di tepi pantai.

Kawasan Phi Phi

Keesokan pagi bersiap untuk menaiki bot balik ke Krabi Town dan seterusnya ke Ao Nang. Sebelom tu kami bersarapan di satu gerai disana.

Bye Bye Phi Phi

Check page Krabi Part 2 untuk detail di aonang

 

Sedikit gambar di koh phi phi….

 

 

 

Bangkok Travelogue + Halal Food – Day 2 (Part 5)

Malam terakhir kami di bangkok. Kami mengambil keputusan membeli belah ke salah satu night market di Bangkok iaitu di Patpong Night Market. Untuk ke sini Dari BTS Siam Station, turun kat BTS Sala Daeng Station.. turun sahaja tangga akan jumpa Market ni.

4342976785_862df11793_z Patpong-Night-Market-170640

 

Kat sini ade jual macam-macam jenis barangan. Antaranya T-shirt, Beg, dan pelbagai barang. Hanya gambar yang dapat berkata-kata.

patpong-night-market

Walaupun kat sini banyak dijual barang-barang, untuk yang mencuci mata, terdapat beratus-ratus GO-GO bar di sini…

Kepada sesiapa yang tak boleh kawal nafsu, dijamin akan terpedaya kat sini… dengan hanya BAHT 100 saja boleh masuk tenguk free show kat sini…

Patpong Night Market in Bangkok

Akhir nya kami berjaya pusing satu night market ni. Sebelum balik kami singgah ke gerai halal di kawsan berhampiran.

kami naik tren ke hotel untuk rest, besoknya kami berlepas pulang awal pagi. 🙁

Good Bye Bangkok!

 

 

 

 

Bangkok Travelogue + Halal Food – Day 2 (Part 4)

Bangun teramat awal.. jam baru 5pagi di Bangkok.. sbb dah selalu bangun 6pagi kat malaysia hari-hari… 🙂

Kami bertolak pukul 10 pagi dgn menaiki TUK TUK yang disediakan PERCUMA oleh pihak hotel ke BTS (Skytrain) Phrom Phong.

Untuk pengetahuan semua, Bandaraya Bangkok teramatlah sesak sepanjang hari dari 6 pagi hinggalah ke jam 12 tengah malam. Jadi pengangkutan yang terbaik dan termurah adalah LRT.

Kami membeli tiket unlimited use sehari dengan hanya Baht130. Jadi kami pergi dari satu stesyen ke stesyen yang lain dengan mudah hanya sekali bayaran.

Destinasi pertama kami adalah di MBK Shopping Centre. Disini terdapat perbagai barangan dari t-shirt sehinggalah kelengkapan kamera, komputer dan juga cd pirate.

 

large

 

DSC04640

Anda memerlukan 1 ke 2 jam untuk meronda dari satu tingkat ke tingkat yang lain.

Disini juga terdapat banyak restoren Halal iaitu di food court dan restoren halal. Nasihat saya jika nak makan sila lah ke restoren halal yang pemiliknya orang islam. Jika di food court pinggan mangkuk akan bercampur dengan makanan yang tihat halal dan pekerja di food court selalunya bukan orang islam.

Antara restoren yang halal dan sedap di MBK adalah di Yana Restoren

DSC04631

Selepas kami meronda ke MBK kami berjalan kaki ke Bangkok Art Centre yang lebih kurang sama seperti Central Market seperti di Malaysia, tetapi lebih mewah.

Continue reading Bangkok Travelogue + Halal Food – Day 2 (Part 4)